Tko vjeruje u teorije zavjera i kako se teoretičari zavjera ponašaju u stvarnom svijetu?

Izvor fotografije: Hina/ Dario GRZELJ

Kako bi otkrili tko vjeruje u teorije zavjera, kakve su teorije zavjera najpopularnije te kako se teoretičari zavjera ponašaju u stvarnom svijetu, naše su istraživačice Nebojša Blanuša, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, te Andreja Vranić i Milica Tonković, profesorice s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, proveli istraživanje o vjerovanju u COVID-19 teorije zavjere, koje su predstavili 13. rujna u Zagrebu, u sklopu multidisciplinarnog projekta “Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom”. 

Istraživanje je uključivalo provedbu ankete od 29. travnja do 17. svibnja 2022. na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1.401 odraslih sudionika i sudionica u dobi od 18 do 64 godine - a do kakvih su rezultata došli te kakve preporuke imaju za hrvatsko društvo, saznajte u kratkom videu u kojem raspravljaju upravo o tome!

Video možete pogledati u nastavku:

Projekt Pro-fact istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta sveobuhvatno pristupa društvenom, političkom i zdravstvenom problemu širenja COVID-19 dezinformacijskih kampanja, a provode ga zajedno Gong, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Dubrovniku, Fakultet Elektrotehnike i Računarstva, Faktograf.hr sa suradnicama Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram