Partneri

Gong


Osnovan 1997. godine kao grassroot organizacija građana radi praćenja izbora, Gong danas djeluje kao think-do tank, unapređujući demokratske procese i institucije, razvijajući demokratsku političku kulturu u Hrvatskoj i EU te potičući aktivno i odgovorno sudjelovanje građana u političkim procesima. U svrhu realizacije tih ciljeva, Gong se usredotočuje na veću transparentnost i pravednost izbornog procesa, upravljanje sukobima interesa javnih dužnosnika, bolji pristup informacijama, inkluzivnije kreiranje politika, veću političku odgovornost, povećano građansko sudjelovanje, progresivno digitalno okruženje te otporno civilno društvo.

Kroz svoje brojne aktivnosti i projekte, Gong je angažiran u velikom broju online kampanja podizanja svijesti, edukacije i zagovaranja iz širokog spektra svojih tema i aktivnosti. Primjeri su kampanje o dobroj upravi, demokraciji, pravosuđu, antikorupciji, pravu na informacije, otvorenim podacima, civilnom društvu, izbornom sustavu, biračkim pravima, sudjelovanju mladih i aktivnom građanstvu. Te se aktivnosti provode putem vizualno atraktivnih video zapisa, kvizova, infografike, vizuala, stripova, amaterskih videa i drugih sredstva. Ove kampanje često imaju veliki broj reakcija (komentara i dijeljenja) i tako dopiru do široke publike.

www.gong.hr

Sveučilište u Dubrovniku


Jedno od najmlađih sveučilišta u Hrvatskoj, osnovano 2003. godine. UNIDU ima 2000 studenata i 150 multidisciplinarnih profesora kroz šest odjela: gospodarstvo, pomorstvo, elektrotehnika i računarstvo, akvakultura, masovna komunikacija te umjetnost i restauracija. Ova raznolikost omogućuje  znanstveno istraživanje u različitim područjima, temeljeno na načelima održivog razvoja, društveno odgovornog ponašanja i izvrsnosti, koja su kontinuirano ugrađena u lokalno i šire društvo te zajednicu, uz promicanje međunarodne i međusveučilišne suradnje.

Sveučilište u Dubrovniku ugovorilo je nekoliko znanstvenih projekata iz područja mrežne znanosti, podataka i računalnih znanosti. Također, znanstvenici i profesori pridonijeli su projektima o novinarskom obrazovanju, aktivnom građanstvu i građanskom angažmanu, pomirenju u JIE, medijske pismenosti, da spomenemo samo neke.

www.unidu.hr

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER)


Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) najveći je tehnički fakultet te vodeća obrazovna i istraživačko-razvojna ustanova u područjima elektrotehnike i računarstva u Hrvatskoj. UNIZG-FER organiziran je u 12 odjela, a znanstveno-nastavno osoblje čini 150 profesora te 250 asistenata i istraživača, koji djeluju u više od 60 laboratorija.

Odgovoran je za razvoj prototipa AI sustava za rano otkrivanje potencijalnih dezinformacija s vijesti na hrvatskom jeziku i društvenih medija na hrvatskom jeziku (Facebook i Twitter) - kroz svoju istraživačku grupu za analizu teksta i inženjerstvo znanja (TakeLab FER).

Grupa posjeduje ekspertizu u razvoju modela i metoda rudarenja podataka, posebno usmjerenih na semantičku analizu velikih količina nestrukturiranih tekstualnih podataka, često poduprtih strukturiranim podacima. TakeLab je koordinirao i sudjelovao u nizu međunarodnih i nacionalnih projekata vezanih uz obradu prirodnog jezika i semantičku analizu teksta.

www.fer.unizg.hr

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG)


Fakultet političkih znanosti u Zagrebu najstarija je politološko-novinarska obrazovna i istraživačka ustanova u ovom dijelu Europe te je jedini studij političkih znanosti u Hrvatskoj. Fakultet s gotovo 1700 studenata sastavni je dio Sveučilišta u Zagrebu, koje ima važeću Erasmus povelju za visoko obrazovanje. Fakultet je 1996. godine osnovao vlastitu radijsku postaju Radio Student, čime je doprinio kvaliteti svog novinarskog programa povezivanjem akademskih i praktičnih vještina te poticanjem studentskog stvaralaštva. 2012. godine pridružila joj se Studentska televizija, a oba medija samostalno vode studenti, pod vodstvom profesora i pridruženih stručnjaka. 2014. godine Fakultet pokreće studentske novine Global.

www.fpzg.unizg.hr

Faktograf


Jedini hrvatski medij specijaliziran za provjeru činjenica, od 2015. godine. Temeljen na profesionalnom i etičkom novinarstvu, lišenom vanjskih utjecaja, Faktograf.hr redovito provjerava činjenice izjava političara i drugih koji oblikuju javni diskurs, razotkriva dezinformacije i daje kontekst o političkim podjelama i socijalnim pitanjima. Urednička politika Faktograf.hr zaštićena je Statutom redakcije, a nagrađivani novinari pridržavaju se Etičkog kodeksa hrvatskih novinara. Faktograf je član Međunarodne mreže za provjeru činjenica i potpisnik njezinog Kodeksa načela, kao i član SEECheck – mreže portala za provjeru činjenica u jugoistočnoj Europi.

www.faktograf.hr

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram