O projektu

Projekt „Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom“ na multidisciplinaran način i multisektorskim pristupom cilja razumjeti dezinformacije povezane s COVID-19, njihovo širenje i utjecaj na demokraciju i društvo.

Istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta, projekt sveobuhvatno pristupa društvenom, političkom i zdravstvenom problemu širenja COVID-19 dezinformacijskih kampanja.
Rezultati implementiranih aktivnosti pridonijet će:

- Učinkovitom istraživanju, razotkrivanju i ukazivanju na hrvatske COVID-19 dezinformacijske kampanje,
- Ojačanju kapaciteta novonastalog projektnog hrvatskog multidisciplinarnog tima, kroz razmjenu stručnosti i umrežavanja radi uočavanja i suzbijanja dezinformacijskih kampanja,
- Povećanim kompetencijama medijske pismenosti novinarki i šire javnosti u Hrvatskoj, s fokusom na provjeru točnosti COVID-19 dezinformacija pomoću obrazovnih resursa i kampanja.

Nositeljica projekta je udruga Gong, a partnerice su: Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Faktograf.hr i FER.

Istraživanje uključuje snowball metodu, analizu društvenih mreža, vizualnu analizu mreža, dinamičku analizu mreža, metode aktivnog učenja, metode semantičke analize teksta, kvantitativne i kvalitativne analize sadržaja, ankete, fokus grupe, intervjue i eksperiment.

Svijest podižemo promoviranjem rezultata istraživanja, online kampanjama, organiziranjem javnih događaja i suradnjom s medijskim organizacijama te novinarkama i novinarima.

Kapacitete gradimo međusobnom suradnjom, ali i organiziranjem treninga za novinare i novinarke, kao i studentice i studente novinarstva, izradom priručnika za radnice u medijima te preporuke za sigurno i odgovorno novinarstvo u doba krize.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram