Novinarstvom protiv dezinformacija: Prijavi se na Gongov trening u Zadru!

Kurs za Gong

Pozivamo novinare i novinarke, urednice i urednike, studente i studentice novinarstva da se prijave na Gongov trening na temu borbe protiv dezinformacija, koja će se održati u Zadru 21. i 22. listopada 2022. Radionica se organizira u okviru projekta Pro-fact.

Cilj radionice je otvoriti diskusiju o svim faktorima koji doprinose rasprostranjenosti i utjecaju dezinformacijskih narativa koje su proteklih godina potresle medijske scene i političke sustave.  Ujedno, ovom radionicom želimo kreirati prostor za razmjenu iskustava među kolegicama i kolegama, te potencijalnu suradnju. Trening je osmišljen kao mjesto za interaktivnu i argumentiranu raspravu o stanju medijske scene i novinarske struke u Hrvatskoj i Europskoj uniji, utjecajima na medije, te o promjenama u funkcioniranju medija čije ćemo odjeke susretati narednih godina.

Program radionice vode iskusne novinarke i urednice, stručnjaci i stručnjakinje za medijsku pismenost, te profesori i profesorice s fakulteta koji_e su stručni u istraživanju i analizi medijskih sadržaja.

Programske cjeline treninga:

  • Političke ekonomske silnice koje doprinose ranjivosti medijskih publika na dezinformacije
  • Načini na koji se dezinformacije šire kroz primjere interaktivnih alata i diskusiju o psihološkim mehanizmima koji podupiru reakcije na takve sadržaje
  • Medijske kompetencije publika i mogućnostima redakcija da na njih pozitivno utječu
  • Kanali i alati za distribuciju medijskog sadržaja i problemi koje oni generiraju
  • Povjerenje javnosti u medije
  • Provjerom činjenica (fact-checking), razotkrivanjem dezinformacija i fabriciranih sadržaja

Tko se sve može prijaviti?

Prijave su otvorene za zainteresirane novinarke i novinarke, studente i studentice novinarstva.

Do kada su otvorene prijave?

Prijave je moguće poslati do 10. listopada.

Kako se prijaviti?

Za prijavu je potrebno na e-mail adresu edu@gong.hr poslati CV, podatke za kontakt (telefonski broj i e-mail adresa) te kratko motivacijsko pismo (900-1800 znakova) u kojem se treba istaknuti motivacija za sudjelovanje te obrazložiti doprinos sudjelovanja u radionici za daljnji rad.

Rezultati prijava

Organizatori će Vam se javiti povratno u najkraćem roku, najkasnije do 13. listopada. Temeljem kvalitete prijave, organizator će izabrati 20 polaznica i polaznika treninga.

Detaljni program radionice je u izradi i bit će Vam dostavljen. Svi troškovi puta, smještaja i prehrane su pokriveni.

“Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom” je multidisciplinarni projekt čiji je nositelj Gong, a partnerice su Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilištem u Dubrovniku, Faktografom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Na projektu surađuju i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinarki Hrvatske (SNH).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram