Gongov priručnik o dezinformacijama: Zašto nas tako uspješno prate?

Izvor: Kurs za Gong

Poplava dezinformacija koja je pratila pandemiju bolesti Covid-19 globalno je potaknula raspravu o društvenoj ulozi novinarstva u kriznim situacijama, kao i o strukturnim problemima i izazovima s kojima se novinarstvo suočava. Iako ih je aktualna infodemija učinila istaknutijima, problemi koji more novinarstvo su daleko stariji od nje, a proizlaze iz više izvora: manjka otpornosti medija na političke pritiske, financiranju koje ovisi o naklonosti oglašivača – osobito onih velikih – a naposljetku, iz same logike internetske distribucije sadržaja, koja izrazito favorizira viralnostklikove i druge pokazatelje popularnosti sadržaja ispred njegove relevantnosti.

Neke od ovih dinamika nastajali smo opisati priručnikom "Dezinformacije: Zašto uspijevaju i što možemo učiniti?", i to ne kao pouku iz novinarstva, već kao podsjetnik onima koje rade u medijskoj branši da prijenos ključnih, provjerenih informacija ne teče bez uplitanja faktora koji bitno otežavaju ispunjenje uloge medija. Neki su politički, neki društveno-ekonomski, a posebno mjesto zauzimaju psihološki fenomeni: kognitivne pristranosti i prijemčivost teorija zavjere. Priručnik je namijenjen novinarkama i novinarima, odnosno studentima i studenticama novinarstva, kao svojevrsni podsjetnik na zapreke na putu ostvarenja ideala novinarstva kao pravovremenog, cjelovitog, objektivnog izvještavanja u javnom interesu.

Autorice poglavlja ovog priručnika stručnjakinje su iz područja psihologije, socijalne psihologije, političke znanosti, sociologije medija i samog novinarstva, te je svaka od njih dala svoju perspektivu o tome zašto su nam dezinformacije postale stalne pratiteljice u hiper-ubrzanom svijetu informiranja. Na kraju priručnika, nudimo malu kutiju s alatom za novinarke i novinare, u želji da barem malo olakšamo uvođenje praksi provjere točnosti informacija u svakodnevni rad.

Prave promjene koje će novinarstvo spasiti od svega što ga tišti ne stanu u jedan priručnik – radi se o medijskoj politici, građanskom odgoju i obrazovanju, te odgovornosti donositelja političkih odluka. Na tom putu, oboružajte se i vi uvidima Pro-fact priručnika!

Publikaciju pročitajte u nastavku:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram