Vjerujem, ne vjerujem: Kako se ponašaju građanke koje vjeruju u COVID-19 teorije zavjera

Kako bi bolje razumjeli korelaciju između vjerovanja u teorije zavjere o COVID-19 te uvjerenja i ponašanja građana, Gong je objavio istraživanje profesorica Mirjane Tonković i Andree Vranić te profesora Nebojše Blanuše, sa Sveučilišta u Zagrebu, nazvano "Bihevioralni korelati teorija zavjere o COVID-u 19".

Provođenjem ankete na nacionalno reprezentativnoj populaciji od 1400 sudionika prikupljeno je dovoljno podataka za detaljnu statističku analizu bihevioralnih korelacija teorija zavjere o COVID-19, radi utvrđivanja skupina građana podložnih dezinformacijama i zavjereničkim uvjerenjima vezanim uz pandemiju COVID-19 te stjecanja boljeg uvida u njihov širi zavjerenički/nezavjerenički način razmišljanja.

Rezultati istraživanja pokazuju da je vjerovanje u teorije zavjere o COVID-19 usko povezano s cijepljenjem i namjerom cijepljenja u budućnosti, uz negativniji stav prema opravdanosti zaštitnih mjera, više poteškoća u suočavanju s preventivnim mjerama i veću ukupnu spremnost na poduzimanje akcije protiv ponovnog uvođenja mjera. Isto tako, vjerovanje u teorije zavjera i necijepljenje se pokazalo povezanim s nepovjerenjem u institucije.

Pročitajte cijelo izvješće u nastavku:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram