Věra Jourová u obraćanju za Gong: Europska unija odgovara na izazov dezinformacija i narušavanja digitalnih prava

Na Gongovoj je međunarodnoj stručnoj konferenciji „Europske perspektive: Utjecaj dezinformacija na zdravlje demokracije i digitalno okruženje“, koja se održala 19. svibnja od 10h, uvodnu riječ imala Věra Jourová, potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za Vrijednosti i transparentnost.

Obrativši se sudionicama i panelisticama konferencije putem video poruke, Věra Jourová je istaknula napore Europske unije u borbi protiv dezinformacija te jačanju digitalnih prava europskih građanki, posebice za vrijeme COVID-19 pandemije te rata u Ukrajini.

U nastavku pogledajte cijelo obraćanje Věre Jourove, kao i transkript govora:

Digitalna revolucija je donijela nove mogućnosti za demokracije, ali također i nove prijetnje. COVID-19 pandemija je ubrzala ovaj trend te je izazove učinila izraženijima. Ruska invazija Ukrajine je ponovno naglasila potrebu za djelovanjem radi osnaživanja otpornosti naših demokracija te radi adresiranja naših slabosti.

Europska unija odgovara na ove važne izazove u okviru Akcijskog plana za europsku demokraciju. Akcijski plan uključuje mjere za jačanje medijskih sloboda i pluralizma, uz mjere usmjerene na borbu protiv dezinformacija i osiguravanje slobodnih i poštenih izbora. Na ovaj izazov odgovaramo na europski način, s naglaskom na suradnju i transparentnost, te uz puno poštivanje naših temeljnih prava i sloboda.

Ispunjavamo ovaj plan. Europska je komisija prošlog rujna državama članicama predstavila preporuke za poboljšanje sigurnosti novinarki. Nedavno smo usvojili paket za rješavanje strateških tužbi protiv novinara, naziva SLAPP. Bitno je da se novinarkama i braniteljicama ljudskih prava pruži neophodan prostor za suzbijanje dezinformacija i drugih oblika manipulativnog uplitanja u demokratsku raspravu.

Štoviše, radimo na novom prijedlogu, Europski akt o slobodi medija, kako bismo zaštitili pluralizam i neovisnost medija. Mediji bi trebali moći djelovati bez pritiska, bilo javnog ili privatnog. Akcijski plan za europsku demokraciju nadopunjuje skup propisa koji staju na kraj internetskom divljem zapadu i vraćaju osnovnu odgovornost u online prostoru, posebno kod velikih tehnoloških tvrtka.

Sa Zakonom o digitalnim uslugama imamo temeljna pravila o načinu na koji posrednici sudjeluju u distribuciji digitalnog sadržaja. Također su nam potrebna jasna pravila za političke kampanje, jer kako one postaju sve više digitalne, ne smijemo dopustiti da politička rasprava postane nekontrolirana utrka prljavih metoda. Prijedlog Komisije za propis o transparentnosti političkog oglašavanja pruža najviši standard transparentnosti političkog oglašavanja u EU te ograničava korištenje netransparentnih, ciljanih i amplifikacijskih metoda takvih poruka.

Ali također vjerujemo da ne možemo, i ne bismo trebali, sve regulirati. To je osobito istinito kada je u pitanju borba protiv dezinformacija, jer moramo biti vrlo oprezni da ne narušimo slobodu govora. Ne želimo stvarati Ministarstvo istine. Istodobno ne možemo mirovati, jer dezinformacije predstavljaju značajnu i stalnu prijetnju demokraciji. Mogu se koristiti za podjelu javnosti, manipulaciju i napad na legitimnost demokratskih institucija.

Rat u Ukrajini, i s njim povezana manipulacija informacijama, nedavni su primjer ove prijetnje. I nije jedini – vidjeli smo je i tijekom COVID-19 pandemije. Opasne poruke, pogrešne zdravstvene informacije koje nas obmanjuju te organizirane propagandne kampanje su također bile korištene za stvaranje podjela, ulijevanje straha, iskorištavanje građanki te dovođenje njihovih života u opasnost.

Nećemo se izvući iz ovoga brišući sadržaj. Ključna stavka naših napora u borbi protiv dezinformacija bio je samoregulacijski kodeks o dezinformacijama, prvi svoje vrste u svijetu, koji okuplja industriju kako bi se obvezala na dobrovoljne standarde za suzbijanje dezinformacija i rizika koje proizlaze iz njihovog širenja. Sada radimo na prepravljanju kodeksa i dodavanju novih aktera. Novi kodeks uključivat će mnogo detaljniji skup obveza za digitalne platforme radi borbe protiv dezinformacija na internetu te stroži sustav nadzora.

Zakon o digitalnim uslugama i novi Kodeks zajedno će uspostaviti koregulacijski okvir za rješavanje sustavnih rizika koje manipulacija informacijama i dezinformacije na uslugama platforme predstavljaju za demokraciju. Ovo je važno razdoblje u naporima Unije da oblikuje način na koji naše demokracije činimo otpornijima te da prilagodi naša društva digitalnom dobu. To je i pitanje povjerenja građanki u digitalnu tranziciju.

Konferencija se organizira u okviru multidisciplinarnog projekta “Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom”, čiji je nositelj Gong. Projekt istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta sveobuhvatno pristupa društvenom, političkom i zdravstvenom problemu širenja COVID-19 dezinformacijskih kampanja, zajedno s partnericama Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilištem u Dubrovniku, Faktograf.hr-om, Fakultetom elektrotehnike i računarstva te suradnicama Hrvatskim novinarskim društvom (HND) Sindikatom novinarki Hrvatske (SNH).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram