Pro-fact konferencija: Vodeće europske ekspertkinje o utjecaju dezinformacija na zdravlje demokracije i digitalno okruženje

Rast dezinformacija, nedovoljno kvalitetna regulacija velikih tehnoloških platformi te slabljenje medijskog sustava – problemi su koji zahvaćaju cijelu Europu te koji se tiču svih europskih građanki. Stručnjaci i stručnjakinje za dezinformacije, medije, medijsku pismenost, demokraciju i tehnologiju će raspravljati o potencijalnim rješenjima i europskoj perspektivi suočavanja s ekspanzijom lažnih vijesti u digitalnoj sferi, 19. svibnja od 9:30 do 14:00 u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2), u sklopu Gongove međunarodne stručne konferencije „Europske perspektive: Utjecaj dezinformacija na zdravlje demokracije i digitalno okruženje“. 

Iako dezinformacije nisu novi fenomen, Europa se tijekom COVID-19 pandemije suočila sa zastrašujućom količinom dezinformacijskih kampanja koje su utjecale na zdravlje i živote brojnih građana i građanki. Unatoč opasnosti koju dezinformacije predstavljaju, digitalne platforme čine nedovoljno kako bi ih suzbijale, što je dovelo do zahtjeva za regulaciju velikih internetskih platformi. Na panelu “Reguliranje velikih tehnoloških platformi kao cjepivo protiv dezinformacija”, koji počinje u 10:10 sati, europski će eksperti i ekspertkinje predstaviti svoja jedinstvena iskustva i znanja uspješnih europskih praksi i metoda suprotstavljanja dezinformacijama. Isto tako, cilj diskusije je razgovarati o modelima reguliranja digitalnih platformi kao mjesta ekspanzije dezinformacijskih narativa, koji se mogu prelijevati iz online u offline svijet te su nerijetko opasni po zdravlje i sigurnost građana, ali i demokracije. Na panelu govore Lauri Tierala, programski direktor Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO), Dorota Głowacka, iz Panoptykon fundacijeJan Penfrat, iz Europske mreže za digitalna prava (EDRi), te Marijana Grbeša, profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i članica projekta Pro-fact.  

Zdravlje demokracije je direktno vezano za zdravlje medijskog ekosustava. Međutim, rastući financijski i politički pritisak na medije, smanjena podrška novinarstvu od strane građanki, slabije praćenje medijskog sadržaja, rasprostranjenost dezinformacija na društvenim mrežama te naglasak na brzini objave sadržaja su ugrozili medijski ekosustav diljem cijele Europe, koji više ne može realizirati svoju ključnu ulogu pravovremenog, točnog i kontekstualiziranog informiranja građanki u demokratskom društvu. U diskusiji “Kako osnaživanjem medijskog ekosustava unaprijediti demokraciju?”, koju otvaramo u 11:30 sati, sudjeluju Maja Sever, iz Europska federacija novinarki (EFJ) i Sindikata novinarki HrvatskeKarina Stasiuk-Krajewska, iz Sveučilišta društvenih znanosti Poljska (SWPS) i CEDMO huba, Ieva IvanauskaitėDIGIRES i Delfi.ltAna BrakusFaktografMato BrautovićSveučilište u Dubrovniku, te Dražen Hoffmann, Gong.

Nakon završetka konferencije, u 13:00 sati, predviđen je ručak u HND-u kao prilika za diskusiju i umrežavanje.

Pratite prijenos uživo na Youtube kanalu Gonga te na Gongovoj Facebook stranici:

Program konferencije pogledajte ovdje:

Konferencija se organizira u okviru multidisciplinarnog projekta “Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom”, čiji je nositelj Gong. Projekt istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta sveobuhvatno pristupa društvenom, političkom i zdravstvenom problemu širenja COVID-19 dezinformacijskih kampanja, zajedno s partnericama Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilištem u Dubrovniku, Faktograf.hr-om, Fakultetom elektrotehnike i računarstva te suradnicama Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i Sindikatom novinarki Hrvatske (SNH). Gong je interdisciplinarni istraživački laboratorij, demokratska watchdog organizacija i think-do tank usredotočen na unapređenje demokratskih procesa i institucija te na razvoj demokratske političke kulture.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram