Covidioti, nindžavirus i plandemija: Kako izgledaju COVID-19 dezinformacijski narativi na Facebooku

Covidioti, nindža virus i plandemija - kako bi otkrili kako izgledaju dezinformacijski narativi na Facebooku te istražili njegov sadržaj, Gong je objavio istraživanje profesorica Marijane Grbeše i Milice VučkovićFakulteta političkih znanosti u Zagrebu "Analiza sadržaja dezinformacija o COVID-u 19 na Faceboku: Teme, izvori i diskursi".

Kombinacijom kvalitativne i kvantitativne analize sadržaja, istraživanje je za cilj imalo identificirati prevladavajuće teme, pokretače i izvore dezinformacija te ispitali narative, propagandne tehnike i diskurse u objavama preuzetima sa 779 stranica koje su dio dezinformacijskog svemira. Također, analizom sadržaja se nastojalo i steći ideju o profilu i logici stranica na Facebooku koje šire dezinformacije o COVID-19.

Rezultati upućuju na to da se sadržaji povezani s COVID-om 19 u ispitanom svemiru svode na nekoliko tema i njihovih varijacija: teorije zavjere o stvaranju „novog svjetskog poretka“ i uvođenju „potpune kontrole“, cjepiva, kritiziranje epidemioloških mjera, teme vezane uz prosvjede i otpor protiv mjera te na kraju, uloga velikih farmaceutskih kompanija, Billa Gatesa i 5G mreže. Propagandne strategije straha i banalizacije (eufemizam) su se pokazale najistaknutijim tehnikama, uz često vrijeđanje usmjereno prema pandemiji, političkim elitama, građankama te skupinama koje predstavljaju "opasnost" za društvo. Tako su se često koristile fraze poput plandemija, pandemija laži, diktatura, korona fašizam, Gestapo s maskama, režimski mediji, covidiot itd. Pritom su posebno važnima za širenje dezinformacijskih narativa bile "specijalizirane" stranice za pojedine teme, ali i privatni profili takozvanih "gurua" - osoba s velikim autoritetom u dezinformacijskom svemiru, koje se poimaju kao lica otpora.

Pročitajte cijeli izvještaj u nastavku:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram