Smjernice za odgovorno i sigurno novinarstvo u doba krize

Izvor: Kurs za Gong

Dubinski intervjui i razgovori s novinarkama i ostalim predstavnicima novinarske struke su otkrili razmjere zabrinjavajuće lošeg stanja novinarstva u Hrvatskoj, kao i opasnosti koje krizni uvjeti imaju za sigurnost i rad novinarki.

Gong je, uz Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, organizirao i proveo niz fokusiranih razgovora s više desetaka predstavnika i predstavnica novinarske struke, s ciljem uspostave smjernica i preporuka za odgovorno i sigurno novinarstvo u kriznim uvjetima. Rezultati analize te smjernice nastale iz istih smo objedinili u istraživanju "Smjernice za odgovorno i sigurno novinarstvo u doba krize", autorice Đurđice Klancir.

U provedenim su razgovorima novinarke i novinari, urednici i urednice te članovi Novinarskog vijeća časti (tijelo HND-a koje razmatra primjenu Etičkog kodeksa časti) istaknuli zabrinjavajuće stanje na hrvatskoj medijskoj sceni i urušavanje novinarske struke i prije početka pandemije, postojanje neujednačenog interesa vlasnika medija za osiguranje sigurnih uvjeta rada i podrške novinarima i novinarkama izloženih tijekom rada u kriznim uvjetima, nedostupnost kvalitetnih informacija od strane državnih institucija i tijela, kao i rastući broj dezinformacija.

Na temelju iskazanih problema novinarske struke je predložen niz smjernica, koje uključuju osiguranje sigurnosti na radnom mjestu, slobode kretanja, jednake dostupnosti informacija za sve novinare i novinarke, veće odgovornosti novinara i novinarki, te posvećivanje posebne pažnje na prijenos informacija i vijesti s društvenih mreža.

Pročitajte sve smjernice za odgovorno i sigurno novinarstvo u doba krize:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram