Kako medijska pismenost doprinosi suzbijanju dezinformacija vezanih uz COVID-19

Dok smo prije samo nekoliko godina društvene mreže koristili radi pokeanja, likeanja i gledanja mački, danas one prijete demokratskog poretku i našem zdravlju - sve zbog eksplozivnog širenja dezinformacija. Dezinformacije su postale viralne te dolaze na vrh preporučenog sadržaja, zbog čega su svi korisnici i korisnice izložene njihovom učinku.

Potencijal društvenih mreža za širenje dezinformacija nije bitan samo u smislu izravnog utjecaja na ljudsko ponašanje, već i u smislu ugrožavanja osnova demokratskoga sustava. Temeljna premisa demokracije jest mogućnost građanke da donese informiranu odluku, a pretpostavka je dostupnost provjerenih i točnih informacija. U trenutku kada se granica između istinitih i neistinitih činjenica zamućuje, a javna sfera postaje sve zagađenija dezinformacijama, sama pretpostavka demokracije dovedena je u pitanje. 

Zašto su lažne vijesti tako primamljive, zašto nam tako lako uđu i ostanu u glavi te na koje im se načine možemo oduprijeti - saznajte u našem videu!

Video je nastao kao dio aktivnosti projekta Pro-fact, koji istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta sveobuhvatno pristupa društvenom, političkom i zdravstvenom problemu širenja COVID-19 dezinformacijskih kampanja, a provode ga zajedno Gong i partnerice Fakultet političkih znanosti u ZagrebuSveučilište u DubrovnikuFaktograf.hrFakultet elektrotehnike i računarstva te suradnice Hrvatsko novinarsko društvo (HND) Sindikat novinarki Hrvatske (SNH).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram