Gong u drugoj digitalnoj posjeti nastavio povezivanje s CEDMO

Na temelju uspješne i produktivne digitalne posjete CEDMO (Central European Digital Media Observatory) konzorciju 08. travnjaGong je organizirao drugi susret, kako bi naše organizacije i njene članice nastavile s međusobnim povezivanjem i dijeljenjem iskustva provođenja projekta u okviru Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO), platforme koja okuplja relevantne organizacije i pojedince kako bi otkrivali i analizirali dezinformacijske kampanje, analizirali utjecaj tih kampanja na društvo i demokraciju, promicali aktivnosti medijske pismenosti te pratili politike online platformi i ekosustav digitalnih medija. S fokusom sastanka na istraživanje dezinformacija i provjere točnosti činjenica, timovi su detaljno predstavili istraživačke okvire i planirane istraživačke aktivnosti, kao i aktivnosti organizacija provjere činjenica, njihovih strategija rada i dosadašnjih aktivnosti. Poseban je fokus bilo definiranje rada organizacija za provjeru činjenica te mogućnosti zajedničke istraživačke suradnje između konzorcija – otvorena je diskusija o mogućnostima suradnje konzorcija u provođenju istraživanja, dijeljenju preporuka i primjera istraživačkih alata.

Dok je prethodna posjeta ukazala na postojanje zajedničkih točka između oba konzorcija u provođenju projekta, u ovoj su posjeti detaljnije povezani pojedini članovi i članice te partnerice naših konzorcija, sve s ciljem širenja znanja, metoda i praksi koje će omogućiti uspješno provođenje projekta te uspješniju zajedničku borbu protiv dezinformacija.

Gong projekt „Pro-fact: Istraživanje, edukacija, provjera činjenica i razotkrivanje dezinformacijskih narativa vezanih uz COVID-19 u Hrvatskoj“, provodi u suradnji s partnerima Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku te Faktograf.hr. Cilj mu je proučavanje dezinformacija povezanim s COVID-19 te uspostavljanje strategija sveobuhvatnog suprotstavljanja istima na više razina multidisciplinarnim i međusektorskim pristupom. Kao učinkovit odgovor na izazove za demokraciju i društvo, projekt koristi spoj različitih stručnosti i metoda – razotkrivajući izvore i aktere, mreže dezinformacijskih narativa iz različitih sfera i kombinirajući tehnike kako bismo suzbile dezinformacije o COVIDU-19.

CEDMO (Central European Digital Media Observatory), je neovisni nestranački multidisciplinarni konzorcij, koji za cilj ima identificiranje, istraživanje i određivanje prioriteta najkritičnijih izvora i uzroka informacijskih poremećaja u srednjoj Europi (uglavnom u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj). Osmišljen je kako bi predstavio kratkoročne i dugoročne aktivnosti i rješenja za zaustavljanje pada povjerenja u politički sustav, demokraciju i institucije, prouzrokovane od strane dezinformacija. Konzorcij se sastoji od Agence France-Presse (AFP), Athens Technology Center, Češkog tehničkog fakulteta u Pragu, Karlovog sveučilišta u Pragu, Demagog.cz, Kempelen instituta inteligentne tehnologije, Sveučilišta Sv. Čirila i Metoda u Trnavi te Sveučilišta SWPS.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram