Gong podijelio iskustvo provođenja Pro-fact projekta CEDMO-u u digitalnoj posjeti

Gong je organizirao digitalnu posjetu CEDMO-u (Central European Digital Media Observatory), održanu 08. travnja, s ciljem međusobnog upoznavanja organizacija i njenih članica te dijeljenja svojih iskustva provođenja projekta u okviru Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO), platforme koja okuplja relevantne organizacije i pojedince kako bi otkrivali i analizirali dezinformacijske kampanje, analizirali utjecaj tih kampanja na društvo i demokraciju, promicali aktivnosti medijske pismenosti te pratili politike online platformi i ekosustav digitalnih medija. Fokus sastanka je bio prezentiranje provedenih i budućih aktivnosti timova, posebice u područjima provjere točnosti činjenica, AI alata i medijske pismenosti. Posebno relevantno je bilo područje AI alata i utvrđivanja različitih načina na koji oni mogu poslužiti u borbi protiv dezinformacija – dok su Gong i njegovi partneri fokus AI alata stavili na automatsko prepoznavanje dezinformacijskog jezika, CEDMO i njegovi partneri su se usredotočili na razvoj AI alata koji služe za pomoć organizacijama za provjeru točnosti činjenica u njihovom radu.

S obzirom na to da obje organizacije provode projekte čije su aktivnosti i metode slične po prirodi, razmjena iskustva i tehnika je otvorila prostor za daljnju suradnju među članicama projekta te za dijeljenje korisnih informacija i pozitivnih primjera praksi, koja se planira nastaviti u budućnosti, u svrhu uspješnog provođenja projekta te uspješnije zajedničke borbe protiv dezinformacija.

Gong projekt „Pro-fact: Istraživanje, edukacija, provjera činjenica i razotkrivanje dezinformacijskih narativa vezanih uz COVID-19 u Hrvatskoj“, provodi u suradnji s partnerima Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku te Faktograf.hr. Cilj mu je proučavanje dezinformacija povezanim s COVID-19 te uspostavljanje strategija sveobuhvatnog suprotstavljanja istima na više razina multidisciplinarnim i međusektorskim pristupom. Kao učinkovit odgovor na izazove za demokraciju i društvo, projekt koristi spoj različitih stručnosti i metoda – razotkrivajući izvore i aktere, mreže dezinformacijskih narativa iz različitih sfera i kombinirajući tehnike kako bismo suzbile dezinformacije o COVIDU-19.

CEDMO (Central European Digital Media Observatory), je neovisni nestranački multidisciplinarni konzorcij, koji za cilj ima identificiranje, istraživanje i određivanje prioriteta najkritičnijih izvora i uzroka informacijskih poremećaja u srednjoj Europi (uglavnom u ČeškojSlovačkoj i Poljskoj). Osmišljen je kako bi predstavio kratkoročne i dugoročne aktivnosti i rješenja za zaustavljanje pada povjerenja u politički sustav, demokraciju i institucije, prouzrokovane od strane dezinformacija. Konzorcij se sastoji od Agence France-Presse (AFP), Athens Technology Center, Češkog tehničkog fakulteta u Pragu, Karlovog sveučilišta u Pragu, Demagog.cz, Kempelen instituta inteligentne tehnologije, Sveučilišta Sv. Čirila i Metoda u Trnavi te Sveučilišta SWPS.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram