Ti si mi u mislima: Može li se poticanjem kritičkog razmišljanja promijeniti vjerovanje u COVID-19 lažne vijesti?

Postepeno i dugoročno izlaganje zavjereničkim i pristranim COVID-19 dezinformacijama vodi prema ekstremizaciji stavova i mišljenja, koje se naizgled čini teškim za razbiti. Kako bi utvrdili koliko je zbilja teško to učiniti, pogotovo među skupinama koje posjeduju ekstremna uvjerenja o COVID-19 dezinformacija, Gong je objavio istraživanje "Tko se boji lažnih vijesti: Vjerovanje u teorije zavjera i mogućnost promjene vjerovanja u lažne vijesti o COVID-19 - Eksperimentalna provjera", autorica Mirjane Tonković i Andree Vranić, profesorica s Filozofskog fakulteta, te Nebojše Blanuše, profesora s Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu.

Provedbom eksperimenta nad 544 ispitanica, istraživanje je za cilj imalo provjeriti može li se usmjeravanjem obrade informacija i poticanjem kritičkog razmišljanja o sadržaju lažnih vijesti utjecati na vjerovanje u iznesene informacije. Pritom je poseban naglasak istraživanja bio na utvrđivanju razlika mogućnosti takva utjecaja na skupine ispitanica, ovisno njihovoj sklonosti vjerovanja u teorije zavjera.

Nakon što su sudionici pogledali kratak video u kojem je prikazan intervju s osobom koja tvrdi da je u cjepivu protiv COVID-19 pronašla čipove, ispitanice se pitalo o reakcijama koje su doživjele promatrajući ga. Rezultati istraživanja pokazuju kako su osobe s niskom stopom vjerovanja u COVID-19 teorije zavjera dali najniže procjene vjerodostojnosti prikazanog sadržaja, doživljavale niže stope negativnih emocija na promatrani video te lakše prihvaćale informacije koje ukazuju na neistinitost iznesenih tvrdnji iz videa, dok su osobe s najvišom stopom vjerovanja dali najpozitivnije procjene vjerodostojnosti, iskazivale najviše razine zabrinutosti, zbunjenosti i iznenađenja na promatrani video te najmanje skloni prihvaćanju informacija koje ističu neistinitost videa. Konačno, intervencije pomoću kojih se poticalo kritičko razmišljanje o sadržaju videa koji šire lažne vijesti mogu imati pozitivan učinak na ljude koji su skloni vjerovati u teorije zavjera, dokle god to vjerovanje nije ekstremno.

Pročitajte cijelo istraživanje u nastavku:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram