Šapni mi: Kakva je praksa izbora tema za razotkrivanje na Faktograf.hr-u?

Rad fact-checkera poput Faktografa je izrazito bitan za borbu protiv dezinformacija, jer oni predstavljaju štit koji građane i građanke brani od opasnih dezinformacija, koje su postale dovoljno rasprostranjene i utjecajne. No kako nije ljudski moguće stati na kraj svakoj dezinformaciji, postavlja se pitanje načina na koje organizacije poput Faktografa biraju teme koje će istražiti i razotkriti. Kako bi na to pitanje odgovorili, Gong je objavio istraživanje Mate Brautovića, profesora sa Sveučilišta u Dubrovniku, naziva "Provjera činjenične točnosti u Hrvatskoj: Izbor tema i postupci razotkrivanja dezinformacija na Faktograf.hr-u".

Provedbom online fokus grupe s četvero predstavnica Faktograf.hr-a, istraživanje je za cilj imalo identificirati Faktografovu praksu odabira tema za razotkrivanje, radi pripreme uzoraka za daljnje analize.

Rezultati su pokazali kako unutar Faktografa glavni urednik ima vodeći riječ u odabiru dezinformacija za razotkrivanje, a čiji se izbor temelji na kriterijima širenja i kapaciteta dezinformacija, njihove ozbiljnosti i utjecaja na izbore. Dezinformacije pronalaze upotrebom Facebookovih alata i partnerskih programa, primarno jer nemaju alternativu za isto, dok druge platforme ne omogućuju pristup podacima, niti pomažu organizacijama u provjeri činjenične točnosti. Pritom je posebnost Faktografa što teme za provjeru činjenične točnosti predlažu i sami korisnici i korisnice.

Pročitajte cijeli izvještaj u nastavku:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram